VAN ‘COUDENBERG’ TOT KONINKLIJK PALEIS
Ooit werd Brussel gedomineerd door het reusachtige Coudenbergpaleis, gebouwd in de 11de eeuw door de graven van Leuven. Keizer Karel en het kruim van de Europese adel verbleven er tussen de twaalfde en de achttiende eeuw.
* Onder die edelen mogen we zeker de grootste Bourgondische hertog Filips de Goede niet vergeten. Filips was lang broodheer van schilder Jan Van Eyck.
* Het staat bovendien zo goed als vast dat Filips hier een flinke collectie schilderijen van Van Eyck had ondergebracht. Maar … het noodlot sloeg toe toen Filips al heel lang wijlen was. En … moeten wij ons nu behelpen met de paar meesterwerken die voor 3 jaar bijna allemaal in Gent te bezichtigen waren (Van Eyck, een optische revolutie).
* Op 3 februari 1731 verwoestte een felle brand het prachtige paleis. Vele resten bleven echter intact en verdwenen… onder de grond. Momenteel is het een betoverende archeologische site, een netwerk van gewelfde gangen, zalen en verborgen kamers. Bezoeken kan. Echt de moeite waard. (foto)
* Na de val van Napoleon werd Willem VI van Oranje uitgeroepen tot Willem I der Nederlanden (1815). De nieuwe vorst had evenwel geen passende woning. De architecten van het toekomstig Koninklijk Paleis van Brussel legden de beste plannen voor. Rond 1829 was het paleis klaar.
* Maar … in 1830 brak de Belgische Revolutie uit en moest Willem I ophoepelen, zonder paleis, zonder meubilair. In 1831 arriveerde Leopold I en vond er zijn nieuw optrekje, klaar voor gebruik. Het kan verkeren…