De eerste foto van een zwart gat
Astronomen slaagden er in 2019 in ‘het onzichtbare’ in beeld te brengen. Hun foto van M87, een kolossaal zwart gat in het sterrenbeeld Maagd, was de allereerste in z’n soort. Daarom ook wereldnieuws. En zowat dé wetenschappelijke doorbraak van het jaar 2019.
* Het zwarte gat, dat (voorlopig?) naar de codenaam M87 luistert, is een zogenaamd supermassief zwart gat. Het is liefst 6,5 miljard keer zo zwaar als de zon. Daardoor is het ook groot genoeg om vanaf de aarde te worden gezien.
* M87 is een kolossaal zwart gat, maar vanaf hier lijkt het ‘niet meer dan een mosterdzaadje’ in een oceaan van zwart.’
Einstein
° Zwarte gaten zijn plekken in het universum waar zoveel massa in een klein volume zit samengepropt dat de zwaartekracht er gigantisch is. Zo groot dat zelfs licht er niet aan kan ontsnappen. Hun bestaan vloeit voort uit de algemene relativiteitstheorie, neergeschreven door Albert Einstein in … 1916.
° Decennialang werden zwarte gaten beschouwd als wiskundige absurditeiten, situaties waarin Einsteins vergelijkingen van de tijdruimte ‘tilt’ slaan. Of nog : ‘Zwarte gaten vormen ‘het eindpunt van de tijd en ruimte zoals we die gewoon zijn’. Voor het eerst ‘hebben we die mysterieuze grens rechtstreeks kunnen zien.’