Schaapscheerderskou
Schaapscheerderskou is in de Lage Landen (Nederland en Vlaanderen/Belgiƫ) de benaming voor een koele periode die haast jaarlijks optreedt in de maand juni. Die kou komt meestal voor tussen 5 en 20 juni. In deze periode is het vaak bewolkt en relatief koud en kan er zelfs nog nachtvorst optreden.
* De naam is afkomstig uit de tijd dat in deze periode de schapen geschoren werden. Schaapscheerders maakten toen van het grijze en koele weer gebruik om hun schapen te scheren.
* Zomerweer in juni houdt zelden de hele maand stand. Meestal draait de wind na de eerste zomerse dagen van zuid naar noordwest of noord. Boven de nog relatief koude Noordzee ligt in deze tijd van het jaar vaak een gebied met mist, dat met de noordwestelijke stroming naar West-Europa toe komt.
* De felle zon van de eerste junidagen maakte ook dit jaar weer plaats voor een (grijs) wolkendek en in de wind was het ronduit koud. Vroeger kwam dat de sterke agrarische wereld goed uit, want zo werd de kale huid van de schapen na het scheren niet blootgesteld aan de felle junizon.
* De schaapscheerderskou is vergelijkbaar met de IJsheiligen. Alleen is de afkoeling zo laat in de lente minder groot. Evenmin als de kans dat mijn dahlia’s nog eens afvriezen. (eigen foto onder – vijver naast nieuw fietspad Averboodsebaan … pas geschoren schapen)