MODERN HOOIEN
*** Gezien in Blaardonk (Varendonk) en elders. Een vrij grote hooiweide – 2 tractors met aanhangsels – tractor 1 raapt het hooi op en perst het tot een stevige baal – tractor 2 pakt de baal vakkundig in – resultaat : een lege wei , verpakt in amper 5 balen. Duur van de operatie : zowat een kwartier …
* Ik dacht meteen terug aan ons vader in de jaren vijftig. Eind juli kwam ik belast en beladen uit Hoogstraten voor het groot verlof van 1956. Het was dik 2 maanden geleden dat ik nog eens thuis was. En wat riep ‘onze muilder’ vanuit het deurgat van zijn molen? Niks over de school en uitslagen, wel …”Trekt moa rap een ander broek oan en goa hoeëwen (hooien) in de Klaverhoef .”
* Hooien in die tijd vergde vele, lange uren van ‘keren en gaffelen’, meestal gespreid over een paar dagen en … hopen dat de regen uit bleef. Al bij al deed ik dat werk niet tegen mijn goesting. Maar soms werkte het weer echt tegen en moest het verregende hooi op de wei blijven, om later … opgestookt te worden. Harde tijden voor de boertjes van weleer.
*** Wat destijds hard werken was , lossen man en machine nu binnen de kortste tijd op …
De wakkere hooimaand geeft de zeisen,
de maaier in de hand met vlijt,
daar lege schuren hooi vereisen,
om het vee te voeden in wintertijd.
Zo luidt een van de vele spreuken over de maand juli. De oude bijnamen van de maanden van het jaar verwijzen over het algemeen naar de voor die maanden typerende werkzaamheden op en om het platteland. Zo was juli de maand, waarin er meestal gehooid werd. Tegenwoordig begint men daar vaak al in juni mee.
Hooien
Het gras wordt gemaaid, gedroogd, gekeerd om de andere kant te drogen, gebundeld en daarna opgeslagen in een hooischuur. Tegenwoordig gebeurt dit allemaal machinaal, maar in vroeger tijden werd alles met de hand gedaan met behulp van een zeis en een hark. Het vervoer naar de hooischuur gebeurde met paard en kar. (Historiek)