Koning Arthur en Tintagel Castle

De ruïne van Tintagel Castle is te vinden op een schiereiland bij het gelijknamige plaatsje Tintagel aan de noordkust van Cornwall aan de Keltische Zee. In de Romeinse tijd stond hier al een fort.

* Tintagel Castle werd in de dertiende eeuw gebouwd door Richard, hertog van Cornwall. Omdat zijn opvolgers geen belangstelling hadden voor een kasteel in deze afgelegen omgeving geraakte het in verval.

* Het kasteel in Tintagel wordt ook geassocieerd met de legendarische koning Arthur, een koning uit Keltische legenden en uit de middeleeuwse literatuur.

* Arthur zou in het kasteel van Tintagel geboren zijn en in de zesde eeuw de Angelsaksen hebben bestreden die Groot-Brittannië wilden overheersen. Tijdens het Victoriaanse tijdperk herleefde de belangstelling voor de legende van koning Arthur.

Arthurlegende

** Arthur was de zoon van koning Uther Pendragon. Uther sneuvelde tijdens zijn strijd om Engeland. Magiër Merlijn bracht zoon Arthur onder bij een lokale edelman.

** Het sprookje wordt nog mooier als Arthur later door Merlijn naar een kerkhof in Londen wordt gestuurd om daar een zwaard uit een aambeeld te trekken. Deze niet alledaagse taak moest het bewijs leveren dat hij de wettige koning van Engeland werd. Het lukte.

** Koning Arthur huwde de mooie Guinevere. Als huwelijkscadeau kreeg hij een grote ronde tafel, op maat gemaakt voor zijn twaalf ridders, waaronder Lancelot, Pellinore en Walewein. De ronde tafel moest de gelijkheid symboliseren die koning Arthur op het oog had: iedereen gelijk en iedereen wordt gehoord. Door de ronde vorm ervan zat niemand aan het hoofd van de tafel.

** Het koninkrijk van Arthur raakte in verval toen Guinevere en Lancelot verwikkeld raakten in een liefdesrelatie. Lancelot vluchtte en Guinevere werd veroordeeld tot de dood op de brandstapel. Lancelot kwam haar redden en enkele vrienden van Arthur werden gedood. Arthur werd daarmee gedwongen om een oorlog tegen Lancelot te beginnen.

** Dit leidde tot de Slag bij Camlann, waarbij koning Arthur dodelijk gewond raakte. Volgens de Arthurlegende betekende zijn dood het einde van het koninkrijk.

* Voor coronatijden bezochten liefst 250.000 mensen nog jaarlijkse het kasteel om zich te laten onderdompelen in de Arthurlegende…. 

(inspiratie en foto’s bij R.v.Cappeleveen Absolute Figures.nl)