De Volkenbond
De Volkenbond
Op 25 januari 1919 werd met veel enthousiasme de Volkenbond opgericht. De bond was een soort voorloper van de Verenigde Naties, de internationale organisatie die in 1945 ontstond.
(foto- Voormalig hoofdkwartier van de Volkenbond in Genève)
- De eerste aanzet voor de Volkenbond werd tegen het eind van WO I gegeven door de Amerikaans president Woodrow Wilson.
- Tijdens de vredesbesprekeningen van Versailles legde de president veertien punten op tafel.
* In één van die punten pleitte hij voor de oprichting van een bond die de politieke onafhankelijkheid en territoriale onschendbaarheid van de leden moest beschermen. Een Volkenbond, zeg maar.
- Op 25 januari 1919 werd de Volkenbond uiteindelijk werkelijkheid. Twee weken eerder werd er al een eerste algemene vergadering gehouden.
* Amerika zelf trad niet tot de bond toe. Behalve de geallieerde overwinnaars komen nog dertien neutrale staten de prille Volkenbond versterken. Later sluiten ook Duitsland (1926) en de Sovjet-Unie (1934) aan bij de Volkenbond..
*** De Volkenbond moest een nieuwe internationale rechtsorde creëren om een nieuwe (wereld)oorlog af te wenden. De bond pleitte voor ontwapening en internationale samenwerking.
* De bond boekte aanvankelijk wel enige successen. In 1920 wist hij bijvoorbeeld te voorkomen dat een Zweeds-Fins geschil uitmondde in een oorlog. Een jaar later werd dat tijdens een Duits-Pools- conflict herhaald.
* Achteraf bekeken was de Volkenbond echter geen erg groot succes.
* De organisatie kon de agressie van Japan tegen Mantsjoerije in 1931 niet voorkomen en in 1939 werd de Sovjet-Unie uit de bond gestoten nadat het buurland Finland was binnengevallen.
* Tijdens WO II bestond de bond nog wel, maar van enige invloed was inmiddels al geen sprake meer.
* De Volkenbond werd uiteindelijk op 20 april 1946 officieel opgeheven. Het wachten was op een stabielere Verenigde Naties. Later meer daarover. (spotprent …Tussen enerzijds de Belgisch-Franse coalitie en anderzijds de Brits-Italiaanse ontbreekt nog … iets om de zaak erg solide te maken.)
- (met dank aan -Vandaag in de geschiedenis-)