KONING ALBERT I VALT VAN DE ROTS
Vandaag 17 februari is niet alleen Gene Pitney (zanger) jarig, maar ook onze oudste dochter Elly. Tot zo ver het goede nieuws. Minder goed verging het die dag de Belgische koning Albert I. Lees maar …
* Albert I was 58 in 1934 en een ervaren en enthousiaste alpinist. Die zaterdag 17 februari ging hij klimmen op de rotsen langs de Maas in Marche-les-Dames, nog steeds oefenterrein van de paracommando’s in rood en groen. Om vijf uur in de namiddag zou hij terug aan zijn auto zijn.
* Rond zeven was het donker en was er nog geen spoor te bekennen van de koning. Pas om twee uur ’s nachts werd een lijk gevonden. Zijn lijk, zo bleek. De schedel was helemaal verbrijzeld. Onmiddellijk kwamen een paar pertinente vragen naar boven.
* Waarom ging de koning alleen klimmen? Alpinisten beoefenen hun sport steeds met zijn tweeën. Hoe kwam het dat mensen uit de streek al urenlang naar de koning zochten en kapitein Jacques de Dixmude het lijk zelfs meteen wist te vinden na zijn aankomst aan de voet van de rots.
* De bril van Albert I , een speciaal model , werd onbeschadigd gevonden. Geen spoor van bloed of geweld, alsof hij daar was neergelegd.
En … waarom werd het lichaam van de koning , in strijd met de regels , nog voor het parket ter plaatse kwam naar Laken teruggebracht?
En … waarom werd er geen lijkschouwing verricht, iets wat in zulke omstandigheden altijd gedaan wordt?
En … hoe kwam het dat de koning slechts één enkele, maar dodelijke hoofdwonde had, en voor de rest geen schrammetje?
* Aangezien Albert een geoefende klimmer was, menen sommigen dat het zeer onwaarschijnlijk is dat hij om het leven kwam door een ongeval.
Verschillende theorieën zijn in de loop der tijden al voorbij gekomen. Zo zou de koning volgens sommige verhalen zelfmoord hebben gepleegd en er zijn ook mensen die menen dat Albert werd omgebracht door de Franse geheime dienst omdat Albert I het militaire akkoord met de Fransen wilde opzeggen. Geen van deze stellingen heeft men kunnen bewijzen.
* Het paleis beschouwde en beschouwt het overlijden van haar voorvader nog steeds als een ongeluk en gelooft niet in de complottheorieën die meteen naar voor werden gebracht. Verder onderzoek was/is uitgesloten. Het mysterie blijft. Leopold III werd de nieuwe koning van de Belgen.
(meer lezen in Historiek en Wikipedia – vrije, gratis foto’s)