te veel parlementairen in België
België heeft echt te veel parlementairen. Zelfs politici vinden het overdreven. Maar waarom gebeurt er dan niks? Het is een Kamer-breed verschijnsel.
* Niet alleen qua coronadoden speelde België de hoofdrol. Ook in de wedstrijd om ter meest parlementairen per 1 miljoen inwoners blijft België het met een straat voorsprong winnen van de ons omringende landen.
* We hebben met 150 Kamerleden, evenveel als Nederland in haar belangrijkste assemblee, de Tweede Kamer. En dat terwijl er 6 miljoen meer Nederlanders zijn dan Belgen.
* Toch ligt de weg open om te besparen op het aantal verkozenen in … 2024. Het grondwetsartikel waarin het aantal Kamerleden is bepaald, staat klaar om deze legislatuur gewijzigd te worden.
* Zowel N-VA, Open VLD als Groen willen snoeien. Vincent Van Quickenborne (Open VLD) en Bart De Wever (N-VA) verklaarden eerder al dat het in de toekomst perfect met 100 in plaats van met 150 Kamerleden kan.
* Aan Franstalige zijde is er echter weinig enthousiasme, noch over de Kamer, noch over de Senaat.
* Op SP.A en CD&V na, zijn alle Vlaamse partijen voorstander om de Senaat af te schaffen. Desondanks haalde dat grondwetsartikel de lijst met te wijzigen artikels niet. Reden: de Franstalige partijen willen dat Belgisch symbool nog niet opgeven en sommigen wezen erop dat je hoedanook een Kamer moet hebben waar de deelstaten elkaar kunnen ontmoeten.
* Achter de schermen wordt momenteel voorzichtig geopperd dat een echte staatshervorming toch onafwendbaar wordt. We wachten het af met het geduld van … een modale Belg en Vlaming.
* Duitsland, waar het aantal volksvertegenwoordigers in elk deelstaatparlement in verhouding kan wedijveren met dat van onze Kamer, blijft toch een stuk onder het Belgisch cijfer.
* België : 150 Kamerleden + 10 gecoöpteerde senatoren (andere 50 zijn deelstaatparlementairen die geen extra vergoeding krijgen) + 124 Vlaamse + 75 Waalse + 89 Brusselse + 25 Duitstalige parlementairen
Totaal: 473 of 41,5 parlementsleden per 1 miljoen inwoners. Niet één ander land kan daar aan tippen.
* Duitsland : 2.572 of 32,2 parlementsleden per 1 miljoen Duitsers
* Frankrijk : 925 of 13 parlementsleden per 1 miljoen Fransen
* Nederland : 225 of 13,2 parlementsleden per 1 miljoen Nederlanders
* Verenigde Staten : 8.841 of 25,9 parlementsleden per 1 miljoen Amerikanen