De ringen van Antwerpen
Uit ‘Kerk en Leven’ bewaarden we het verhaal over de eerste Olympische Spelen na de waanzin van de Eerste Wereldoorlog. De Olympische vlag van De Coubertin werd toen voor het eerst gebruikt.
* (foto L) Onze landgenoot Victor Boin legde in 1920 de eerste Olympische eed af. © Sportimonium
* Weinig Belgen weten dat in ons land één keer Olympische Spelen plaatsvonden. De Spelen in Antwerpen openden op 20 april 1920 in het (later Olympisch) Beerschotstadion en sloten op… 12 september. Haast 5 maanden lang.
* Het waren de eerste Spelen na de Eerste Wereldoorlog. Er was een wereldwijde bewustwording van ‘nooit meer oorlog’, een verlangen en een zoektocht naar samenwerking. In IOC-documenten bij de toewijzing aan Antwerpen was sprake van ‘Poor Little Belgium’. De Spelen werden gezien als steun voor ons geteisterde land in WO 1
* De reeds 7de Olympiade ooit had ook enkele primeurs in petto. In Antwerpen werd voor het eerst de Olympische eed afgelegd. Victor Boin, een sportjournalist en polyvalent atleet, was de gelukkige . Boin nam deel aan het schermen en het zwemmen, en werd later … voorzitter van het BOIC.
* Bij de openingsceremonie werden ‘vredesduiven’ losgelaten door gewezen soldaten die pas van het front kwamen en de gasaanvallen hadden overleefd. Veel atleten waren trouwens ex-militairen.
* Het belangrijkste voor de Antwerpse Spelen was dat de vlag met de Olympische ringen – een ontwerp van Pierre de Coubertin – voor het eerst in Antwerpen werd getoond.
* Van die vlag zouden er in de wereld nog maar drie exemplaren bestaan. Een grote vlag bevindt zich in het Antwerpse O.S.-museum. Een kleinere vlag – een schenking van het IOC – ligt in het MAS. Een derde exemplaar zou zich ergens in Nieuw-Zeeland bevinden, maar is helaas … zoek.
* Overigens, de Nieuw-Zeelandse zwemster Violet Walrond, amper 15 toen, maakte een reis van negen weken en vijf dagen via boot en trein om aan de start van de Spelen te kunnen verschijnen. Van vliegen was nog maar amper sprake.
* Nog iets wat vele Belgen niet weten is dat de Spelen niet enkel plaatsvonden in Antwerpen, maar ook in onder meer op het kanaal in Vilvoorde, in het kamp van Beverlo in Leopoldsburg en in Oostende. Roeien en schieten bv. kan moeilijk in een stadion…
* En nu maar uitkijken naar die van …