Geschiedenis van het ijs
De verkoelende lekkernij bestaat al eeuwenlang in verschillende varianten. De oorsprong van het roomijs wordt toegeschreven aan verschillende Europese vorstenhuizen, maar zeker is dat het eerste ijssalon in 1686 door een Italiaan werd geopend in Parijs.
* IJs was eeuwenlang een lekkernij die alleen de allerrijksten zich konden veroorloven.
* Alexander De Grote (356 en 323 voor Christus), zou tijdens zijn veroveringen slaven de bergen in hebben gestuurd om ijs te halen. Dit gebruikte hij om zijn drankjes te koelen.
* De Romeinse keizer Nero stuurde ongeveer 50 jaar na Christus zijn bedienden de bergen in om verse sneeuw te halen. Tijdens banketten werd de sneeuw met honing of fruit geserveerd als lekkernij.
* De Chinezen zouden rond 700 een mengeling van melk, bloem en kamfer in een metalen buis in sneeuw hebben gekoeld, om zo een ijsje te maken.
* Na de Romeinse tijd is er geen historisch bewijs dat Europeanen ijs aten.
* De herintroductie kwam er na de reizen van Marco Polo in de 13e eeuw, die vanuit Perzië de sherbet meebracht naar Italië. Een bevroren drankje met fruitsmaak.
* Catharina de Medici nam de bereiding van het ijs waarschijnlijk vanuit Italië mee toen zij in 1533 trouwde met de Franse koning Henry II.
* Hierna verspreidde het ijs, meestal vergelijkbaar met een sorbet of waterijs, zich door de rest van Europa. De Engelse koning Charles I zou zelfs zo graag ijs hebben gegeten, dat hij speciaal iemand in dienst had om het te maken.
** Het ‘gewone’ volk kon voor het eerst kennismaken met ijs toen de Siciliaan Francesco Procopio dei Coltelli een café opende in Parijs. Zijn bevroren mengsel van melk, room, ei en boter sloeg meteen aan. Onder de klanten van de ‘vader van het Italiaanse ijs’ vele beroemdheden uit de tijd van toen.
* Halverwege de 18e eeuw namen Europese immigranten het inmiddels populaire ijsje mee naar de Verenigde Staten. President George Washington zou in de zomer van 1790 omgerekend enkele duizenden dollars hebben besteed aan ijs.
Door de ontwikkelingen in de Industriële Revolutie ontstond halverwege de 19e eeuw de mogelijkheid om ijs veel gemakkelijker en goedkoper koel te houden.
* Vanaf dan was ijs ook voor het ‘gewone’ volk betaalbaar, waardoor de ijsindustrie voorgoed uit de startblokken stoof.
* Bij ons is de intussen befaamd geworden lekdreef een oord om al likkend in een groene long te vertoeven, in de schaduw van de abdij.