ijzertoren een en twee

 

In de nacht van 15 op 16 maart 1946 wordt de IJzertoren in Diksmuide door onbekenden opgeblazen. Enkele jaren later herrijst vlakbij de ruïne een nieuwe, vierentachtig meter hoge vredestoren.   (foto vooraan de Pax(vrede)spoort – midden resten van de oude, opgeblazen toren en helemaal achteraan de nieuwe toren)

* De eerste IJzertoren met crypte werd in 1930 opgericht als herdenkingsmonument voor de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. De jaarlijkse IJzerbedevaart heeft een rijke, maar ook woelige geschiedenis.

* De eerste IJzertoren werd dus opblazen. Maar hoe dan ook, hij werd vervangen door een nieuwe.

* Het door Robert Van Averbeke ontworpen monument was in 1965 klaar en heeft tweeëntwintig verdiepingen. In de toren is het museum over Oorlog, Vrede en Vlaamse ontvoogding gevestigd. Een lift helpt je om de IJzervlakte te overschouwen.

* De nieuwe toren stond symbool voor het zinloze van oorlogen en voor de vredesbeweging maar ook voor meer politieke zelfstandigheid van Vlaanderen. De kolossale letters staan voor Alles Voor Vlaanderen Vlaanderen Voor Kristus … (K voor C)

* Tot ontzetting van de argeloze bezoeker met eerlijke bedoelingen, kwam de bedevaart in de jaren ’80 in een slechte reuk te staan, omdat op de vooravond neonazi’s uit heel Europa verzamelden in Diksmuide.

 

 

* In 1996 kwam het – ook letterlijk – tot een botsing tussen de organisatie van de IJzerbedevaart en vertegenwoordigers van het Vlaams Blok. Met het trommelkorps van het Vlaams Nationaal Jeugdverbond voorop werd het podium bestormd. Er werden rake klappen uitgedeeld.

* Het Vlaams Blok scheurde zich af van de IJzerbedevaart en organiseerde een IJzerwake in het gehucht Steenstraete bij Langemark-Poelkapelle waar in 1915 de eerste Duitse gasaanval plaatsvond.

* IJzerbedevaart versus IJzerwake onder de slogan NOOIT MEER OORLOG. Een twistpunt…

(met dank aan dreamstime)

 

Nog op 16 maart