de steen van rosetta
Even ver terug in de tijd… Op 27 maart van het jaar ‘196 voor Christus’ wordt de Steen van Rosetta voorgesteld tijdens een priesterssynode in het Egyptische Memphis. Zo moet het ongeveer gebeurd zijn in de leidende Egyptische kringen van toen. Wat we wel exact weten over die fameuze steen is het volgende …
* Op de steen werden afspraken gemaakt over belastingen, schenkingen aan tempels, maatregelen tegen overstromingen en het oprichten van beelden van de Egyptische koning (farao) Ptolemaeus V (203-180 v.Chr).
* De Steen van Rosetta is veruit het bekendste meertalige document dat haast onmisbaar was voor de ontcijfering van hiërogliefen.
* In 1799 werd de steen in Egypte gevonden door een officier in het leger van Napoleon dat daar ‘toevallig’ in de buurt was. Er werden wel vaker stenen met inscripties gevonden, maar deze steen was speciaal.
* Op de steen waren niet alleen hiërogliefen te vinden, maar ook 32 regels demotische en 54 regels Griekse tekst.
* De demotische taal was in het oude Egypte een soort volks- en handelstaal. De steen heeft een afmeting van 112 bij 76 centimeter en bevat dezelfde tekst in deze drie verschillende talen.
* Drieëntwintig jaar na de vondst van de steen slaagde de Franse geleerde Jean-François Champollion erin de steen te ontcijferen.
* Tegenwoordig bevindt de steen zich in het British Museum in Londen. Ook in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden is een kopie van de steen te bezichtigen .
*** Voor meer berichten over het oude Egypte … Historiek !