Kim Phuc na napalmaanval
1972 – De ouderen onder ons herinneren het zich wellicht nog …de foto van het naakte meisje Kim Phuc dat na een napalmbombardement gillend wegrent. En met haar nog andere kinderen.
*** foto: Kim Phuc rent weg na een napalmaanval – Nick Ut /AP Ze werd op slag wereldberoemd. Hij won er de Pulitzer-prijs mee.
** Het is èèn van de bekendste nieuwsfoto’s ooit gemaakt en een dramatisch symbool van de Vietnamoorlog.
* Het meisje was negen toen er op 8 juni 1972 een napalmaanval werd uitgevoerd op het dorp Trang Bang waar ze zich op dat moment bevond.
* Phuc zelf vatte ook vuur door de napalm waardoor ze haar kleren verloor. Een Amerikaanse soldaat dacht haar te kunnen helpen door water over de verbrande huid te sprenkelen. Dat had het verkeerde effect. Het meisje gilde het uit van de extra-pijn.
* Kim Phuc liep derdegraadsverbrandingen op en lag lange tijd in een ziekenhuis. Door het ziekenhuispersoneel in Saigon werd ze aanvankelijk opgegeven.
* De Amerikaanse correspondent Christopher Wain, die eerder al gefilmd had hoe het meisje na de aanval gillend was weggerend, ontfermde zich over haar.
* De Amerikaan nam haar mee naar een ziekenhuis gespecialiseerd in plastische chirurgie. Na 17 operaties en 14 maanden recovery werd Phuc ontslagen uit het ziekenhuis.
* Tien jaar na de gebeurtenis werd Kim Phuc gevonden door een Duitse journalist. Nadat haar identiteit bekend was, zette de Vietnamese overheid haar meteen in als propagandamateriaal.
* Ze moest van de overheid stoppen met haar studie om interviews te geven. Zelfs toen ze in Cuba alsnog probeerde haar studie af te maken werd ze ook daar ingezet als propagandamateriaal tegen het westen.
* Na haar trouw en huwelijksreis ging naar Phuc naar Rusland . Daar besloten zij en haar echtgenoot de media definitief te ontvluchten.
* Op de terugweg stapten ze tijdens een tussenstop uit in Canada. Daar woont het echtpaar nog steeds, met hun kinderen. Journalist Tom Vandeweghe sprak drie jaar geleden met haar. Een korte passage…
“Uiteindelijk is het de foto die me gered heeft”, vertelt ze. “Ik beschouw hem vandaag als een krachtig geschenk. Geen enkel kind mag zo lijden.”
* Volgens Kim heeft de foto ook invloed gehad op het beëindigen van de Vietnamoorlog.
“Hij werd gebruikt als anti-oorlogspropaganda. En ik ook. Ik moest van de Vietnamese overheid telkens opdraven voor journalisten. Studeren mocht ik niet.”
*** Vergeet nu niet te drukken op rood …