Ludwig van Beethoven
16 DECEMBER … In eerste instantie vonden we zo goed als niets om een spetterend stuk te brengen. KLARA doet intussen erg haar best op de radio. Wij gingen te rade bij Wikipedia en…gelukkig. Die laadde onze korf vol met groot en minder groot nieuws. Te beginnen met …
Algemeen nieuws , als daar is …
-
- 1631 – Grote uitbarsting van de vulkaan Vesuvius.
- 1811 – Zwaarste geregistreerde aardbeving in de Verenigde Staten, bij New Madrid (Missouri).
- 1850 – Vier schepen arriveren in Lyttleton (Nieuw-Zeeland) om Christchurch te stichten.
- 1920 – Een aardbeving in Kansu in China (8,5 op de schaal van Richter) eist 180.000 levens.
- 1960 – Een DC-8 van United Airlines en een Super-Constellation van TWA komen met elkaar in botsing boven New York waarbij 134 mensen omkomen.
- 1985 – In New York, worden de maffialeiders Paul Castellano en Thomas Bilotti doodgeschoten; opdrachtgever John Gotti wordt de leider van de machtige familie Gambino.
- 1999 – Door modderstromen in Venezuela komen duizenden mensen om.
- 2014 – Aanslag op school in Peshawar door Pakistaanse Taliban, waarbij 145 doden vallen waaronder 132 kinderen.
- Nog niet voldaan ? Dan moet Beethoven ook nog kunnen… De wereldberoemde componist met Mechelse roots (vandaar van (en niet von) Beethoven werd wellicht geboren op een 16 december … Maar eerst laten we Jan Caeyers aan het woord, Beethoven-kenner bij uitstek die het ultieme Beethovenboek schreef …
-
- Een zeer indringende en meeslepende biografie die zeker een welkome aanvulling is op het werk van biografen als Solomon en Lockwood. Juist door menige mythe te doorprikken, vergroot Caeyers de mythe van Beethoven: een prestatie een Beethoven waardig.
- Tegelijk ga je door de analyses en historische perspectieven tal van muziekstukken opnieuw beluisteren; denk aan het Andante Favori, het Harpkwartet of de Achtste symfonie. Of de tekst van de Negende die onder Beethovens handen verandert van een dranklied in een Hymne aan de Humaniteit.
- Door minutieus achtergronden en lijnen te geven krijg je soms zelfs het gevoel even terug te worden getransporteerd naar een publiek dat deze muziek voor het eerst hoorde.
- Bijna schrijnend is de versie van de Onsterfelijke Geliefde die hier – tegen bijvoorbeeld Solomon in – behoorlijk overtuigend wordt gegeven, en als het verhaal van Minona klopt, dan krijgt het existentiële drama dat Beethoven van alle kanten omgeeft een schrijnende dimensie.
- Mooi is ook de beschrijving van Beethovens omgang met pianobouwers, met name Nanette Streicher, en de invloed van nieuwe klavieren op Beethovens eigen ontwikkeling.
- Ludwig van Beethoven
(Bonn, 15, 16 of 17 december 1770 – Wenen, 26 maart 1827)
Meer weten? Zoek het bij Wikipedia. Die weten er alles van, echt te veel om hier te vertellen. Wij beperken ons tot zijn meest bekende werken met een beetje uitleg erbij...
- negen symfonieën, waarvan de 3e Eroïca, de 5e, de 6e Pastorale en de 9e de bekendste zijn. De laatste heeft een finale waarin vier zangsolisten en een koor de Ode an die Freude zingen op de tekst van Schiller.
- 32 pianosonates
- een groot aantal korte pianostukken, waaronder Für Elise, enkele Fantasieën en oerversies van delen uit sonates
- Beethoven heeft al vrij direct aan het begin van zijn carrière een destijds reeds beroemd gedicht van Schiller, de “Ode an die Freude“, als lied voor zang en piano getoonzet (1794). In de negende symfonie werd dit gedicht opnieuw uitgewerkt in een grote oratoriumachtige vorm, als finale (1823).
- negen concerten voor solo-instrumenten en orkest: vijf ‘officiële’ pianoconcerten, het vioolconcert en het tripelconcert voor viool, cello en piano; daarnaast een pianoconcert dat hij op twaalfjarige leeftijd in Bonn componeerde, een zoekgeraakt hoboconcert uit dezelfde periode en zijn eigen omwerking van het vioolconcert tot pianoconcert
- twee romances voor viool en orkest
- tien vioolsonates
- vijf cellosonates
- zeven pianotrio‘s
- zestien strijkkwartetten
- ouvertures: onder andere Coriolan, Egmont en Leonore (I, II en III)
- de opera: Fidelio (NB voorafgegaan door twee eerdere versies van dezelfde opera, onder de naam Leonore)
- de Missa Solemnis en de Mis in C-groot
- Waarom Beethoven? Mijn vrouw en ik hebben jaren lang ‘Jan Caeyers en zijn Beethoven Academie’ haast op de voet gevolgd …
- Een keer in de maand (2de woensdag) traden zij op in de Mechelse Vleeshallen, dikwijls met aankomende solo-artiesten uit (meestal) het Noorden (Zweden en Denen).
- Begin deze eeuw werd de financiële druk echter zo groot dat ze er moesten mee stoppen. Jammer, maar helaas.
- Beethoven heeft al vrij direct aan het begin van zijn carrière een destijds reeds beroemd gedicht van Schiller, de “Ode an die Freude“, als lied voor zang en piano getoonzet (1794). In de negende symfonie werd dit gedicht opnieuw uitgewerkt in een grote oratoriumachtige vorm, als finale (1823).