De benaming ‘Bloody Sunday’ of ‘Bloedige Zondag’ slaat op een dramatische gebeurtenis, een soort guerrillaoorlog bevochten op 30 januari 1972 in Noord-Ierland.
* Tijdens een demonstratie in de Noord-Ierse stad Londonderry (kortweg Derry ) werden die dag veertien 14 mensen gedood. Erg veel voor een stadje als Derry. Wat waren de oorzaken van dit bloedbad? En waren er gevolgen van Bloody Sunday?
‘The Troubles’ : burgeroorlog in Noord-Ierland 1968-1998
* De gebeurtenis ‘Bloody Sunday’, treffend bezongen door de band U2 in het gelijknamige nummer, maakte deel uit van (1968-1998), een burgeroorlog in Noord-Ierland die dertig jaar duurde. Ook gekend als het Northern Ireland Conflict.
* De wortels van het conflict gingen terug tot de jaren 1919-1923. Toen maakte Ierland zich los van het Britse Rijk en werd een zelfstandige republiek. Ulster, het noordelijke deel, werd een Britse provincie.
* Tijdens The Troubles, van 1968 tot 1998, laaiden de tegenstellingen in Noord-Ierland op tot regelrecht geweld.
* Aan de ene kant stonden de Unionisten (ook loyalisten genoemd), die overwegend protestants waren en die wilden dat Noord-Ierland een Britse provincie bleef. De andere partij waren de Nationalisten (ook een deel republikeinen).
* De Nationalisten waren vooral katholiek en wilden dat Noord-Ierland bij de overwegend katholieke Republiek Ierland zou behoren.
* Het Britse leger steunde de Unionisten, terwijl het Ierse Republikeinse leger, beter bekend als de IRA, de nationalistische zaak diende.
* Vanaf 1969 escaleerden de spanningen tussen het leger aan de ene kant en de IRA aan de andere kant. De Britse overheid stuurde legereenheden naar Noord-Ierland om de nationalistische activiteiten van IRA-zijde te minimaliseren.
* In een soort guerrillaoorlog bevochten beide kampen elkaar via straatgevechten, bomaanslagen, sluipschutters en wegblokkades.
* Het dertig jaar durende conflict kostte aan zowat 3 600 mensen het leven. Circa 30 000 mensen werden gewond.