De naaimachine

Waarom schrijven wij vandaag eens iets over een naaimachine?

Ten eerste heeft  de naaimachine een geweldige vooruitgang gebracht niet alleen in onze maatschappij maar voor velen ook in het leven van elke dag. En ten tweede omdat de eerste echte naaimachine precies het licht heeft gezien op 10 september , weliswaar in 1846 maar toch op 10 september , exact dezelfde datum als vandaag. De uitvinder was ene Elias Howe . Hij was een Amerikaan maar omdat hij daar niemand vond om in zijn machine te investeren verhuisde hij naar Engeland en  verkocht hij daar zijn patentenrechten voor 250 Engelse ponden.

Het  bleef hem echter slecht gaan, eerst stuurde hij zijn gezin weer naar Amerika en daarna vertrok hij er zelf weer naartoe .

En dan maakte hij mee wat nog anderen ooit hebben beleefd…..zijn naaimachine werd verbeterd onder meer door de Amerikaanse zakenman Isaac Merit Singer . En het was die naam Singer die op de duur in de hele wereld synoniem werd van “beste ” naaimachine.

Toch kon Howe na een rechtszaak tegen Singer er mee zijn profijt uithalen, want hij kreeg zijn aandeel in de opbrengst van de Singernaaimachines.

In 2004 kreeg Howe een plek in de United States National Inventors Hall of Fame en werd hij ook geeerd in de beatlesfilm “Help”.

LV