De max 12 programmapunten voor de gemeenteraadsverkiezingen Stem!PLUS GROEN
-Burgerparticipatie : Luisteren naar de burger. Hem of haar erbij betrekken .Dat kan gedaan worden via Burgerfora , een representatieve groep inwoners . Dat kan gebeuren bvb bij herinrichting van een dorpskern , over een eventuele fusie , enz…Daarnaast ook bestaande adviesraden meerkracht en stem geven. En waarom niet denken aan wijkraden met in bepaalde gevallen wijkbudgetten…
-Flexibele dienstverlening : de politiek is er ten dienste van de burger en dat begint met een toegankelijk gemeentehuis .Op afspraak is goed , maar je moet tenminste 1 maal per week vrij kunnen langskomen met eender welke vraag.Vooral avonduren zijn zeer gegeerd.Meer dan 5 dagen moeten wachten op een afspraak mag niet meer. Wij willen ook een gemeentelijke communicatie-app om zeer dicht met de burgers te kunnen communiceren.Ook ijveren wij voor een seniorenloket , voor betere communicatie met oudere inwoners.
-Het containerpark gebruiksvriendelijker maken . Containers in de grond zou beter zijn dan het gesleur met grof vuil de trapjes op.
-Verenigingen versterken :door meer financiele middelen , maar ook door het subsidiereglement voor sport en cultuur te herwerken.Wij zouden ook vraag en aanbod tussen burgers en verenigingen beter op elkaar willen afstemmen
-Sterk sociaal beleid :wij ijveren voor een sociaal huis in Laakdal dat de instapdrempel voor het OCMW moet verlagen . Eventueel ook met een sociale kruidenier voor de mensen die dit nodig hebben . Ook zou voedselbedeling tweemaal per maand moeten plaatsvinden ,en tenslotte zou er een menselijke en onderbouwde begeleiding en organisatie moeten zijn voor noodopvang en asielzoekers.
-betaalbaar klimaatbeleid :er is een stevige inhaalbeweging nodig om de doelstellingen te bereiken die Laakdal beloofde volgens Kempen 2030. Er zou ook advies moeten gegeven worden aan burgers ivm subsidies voor klimaat-, en energiezuinige ingrepen . Zorgen voor klimaatvriendelijke speelpleinen en klimaatbomen.
-Bruisende dorpskernen : dorpskernen die groen , gezellig en veilig zijn. Fiets- en voetpaden moeten beter onderhouden worden en er moet een evaluatie gemaakt worden van de huidige fietsstraten.
-Verkeersveiligheid :een mobiliteitsstudie voor elke dorpskern en schoolomgeving , sluipverkeer moet worden aangepakt door uitbreiding van zones voor plaatselijk verkeer en dat met strenge handhaving vb Lakstraat , Bergomseweg , Veldstraat.. Meer oog ook voor rolstoelgebruikers .
– een financieel gezond beleid . De grondlasten mogen niet verhogen .Integendeel , er is zelfs ruimte om die te verlagen.Verder geen prestigeprojecten meer, zoals Capellebeemden , die in de praktijk onbruikbaar zijn en hun doel niet realiseren . Tenslotte ook een duurzaam personeelsbeleid om op lange termijn gemeentelijke dienstverlening te kunnen realiseren.