22 oktober……..in de kleine geschiedenis…..

Soms denk ik bij een of andere toevallige dag van de almanak eens na ……..”wat zou er gebeurd zijn op deze zelfde almanakdag  tijdens de jaren dat ik volop belangstelling had voor wat er zich op die wereld afspeelde ?

Wat de dag van vandaag betreft waren dat voor mij twee gebeurtenissen die er toch boven uitstaken : de eerste  was er een van toen ik als student in Leuven nogal met filosofie en taalkunde bezig was : in 1964 kreeg Jean Paul Sartre , de grote linkse Franse filosoof ,de Nobelprijs voor Literatuur! Dat Sartre een of andere grote prijs verdiende was duidelijk maar nu net de Nobelprijs voor Literatuur ? Hij had inderdaad enorm veel geschreven maar dat was filosofie……Achteraf heb ik ingezien dat het Noberprijscomité nogal eens die literatuurprijs gebruikte om iemand te lauweren die dat verdiende maar voor wie Nobel niet de juiste Nobelprijsdiscipline had uitgevonden . Wetenschappelijke Nobelprijzen waren er genoeg , maar voor de rest werd alles wat niets met Vrede te maken had nog wel eens als literatuur beschouwd.. was bv Winston Churchill ook geen Nobelprijswinnaar literatuur?

Het tweede feit dat me opviel was er eentje NIET van een prijs geven , maar eerder van een prijs  AFPAKKEN. Het was in 2012 dat het Internationaal Olympisch comité de zeven overwinningen van Lance Armstrong in de Ronde van Frankrijk onbestaande verklaarde en hem levenslang uitsloot als atleet. Iedereen kent de reden van deze beslissing en velen onder ons hadden tijdens tijdens die koersen zich al wel afgevraagd: hoe kan dat toch? Hoe kan dat toch??????

LV