Ons land tijdens de Eerste Wereldoorlog

Van september 1914 tot en met de wapensstilstand van 11 november 1918 was ons land bestuurlijk in drie stukken gehakt. Het woord gehakt is niet erg overdreven .Er was ten eerste een klein stukje achter de IJzer .Dat was het enige stukje dat niet door de Duitsers was bezet .Het werd bestuurd door de gevluchte Belgische Regering die naar Le Havre was gevlucht. Het was ” het vrije Belgie “.

Het  door Duitsers bezette andere , grote deel van het land was nog eens in twee delen gesplitst . Grosso modo West- en Oost-Vlaanderen en Henegouwen vormden  het zogenaamde Etappengebiet.Daar was de Duitse militaire bevelhebber de baas. Daarnaast was er nog de rest van het land , het grootste deel , de provincies Antwerpen , Brabant , Limburg en het grote deel van Wallonie .Dat was het Okkupationsgebiet ook Generalgouvernernement genoemd .Dat werd als echt bezet gebied bestuurd door de Gouverneur-Generaal Moritz Freiherr von Bissing, die alleen aan de Duitse keizer verantwoording verschuldigd was.

Vooral vanaf 1916 werd er in dat bezette gebied een nietsontziend beleid gevoerd en begon de bezetter ook op grote schaal te plunderen .De bevolking ontsnapte ternauwernood aan de hongersdood dankzij voedseltransporten uit de Verenigde Staten .

Een van die Amerikaanse dames die bij die voedselhulp was betrokken heeft toen vastgesteld dat er in Belgie geen enkele dikke mens meer te vinden was.

LV