wikipedia weet gelukkig alles

Bij gebrek aan iets bruikbaars op 31 januari beperken we ons op de laatste dag van de eerste maand van 2023 weer tot een paar items die we vonden bij Wikipedia, de encyclopedie die alles weet. Even op rood klikken en veel wordt duidelijk.

de scheidsrechter van 90

En om helemaal de maand januari 2023 adieu te zeggen , nogmaals de fotoreportage van Milleke Bos anno ’22 , onze sportcrack bij uitstek.

26 jaar reeds is Milleke Bos uit Groot-Vorst niet alleen vrijwillige ziekenbroeder in DE WINDE. Even lang al is hij ook scheidsrechter bij vriendenclub vzw DE WARE VRIENDEN op Veerle-Heide.

* Met rechter spelen op het voetbalveld begon hij op zijn 25ste, goed 65 jaar geleden. Een gezegende leeftijd op een rustige oude dag, zou je denken. Niet zo voor Milleke Bos uit den Houthoek. De kranige wittekop doet er minstens nog een jaartje bij als scheidsrechter in de amateurklasse.

* Voor zijn eerste fluitsignaal van de namiddag moest hij eerst nog een aantal plechtige ogenblikken ondergaan. Niet alleen voor onze lens, maar ook voor het zwaardere materiaal van een nationale zender.

Hieronder een paar fotootjes van ons.

 

Milleke Bos is niet alleen voetbalscheidsrechter. Ook al 25 jaar lang is hij onbezoldigde helper voor rusthuis De Winde. Zowat alle patiënten die meedoen aan de uitstapjes per rolstoel, zijn jonger dan Mil. “Geen bezwaar”, zegt de 90-jarige, “Wellicht ben ik gezonder dan zij, en dat telt. Hopelijk kan ik ook dit nog geruime tijd blijven doen.”

Australië ex-boevenland

 Australië is een overwegend wit land. Maar hoe kwam dat, wat is zijn geschiedenis?

* De eerste Brit in Australië was kaperskapitein William Dampier die er in 1688 voet aan wal zette. Net als de Hollanders was hij weinig onder de indruk van wat hij aantrof. In die tijd waren er veel negatieve verhalen over Australië waardoor er bij de Britten nauwelijks interesse was voor dit nieuwe land.

* Maaaarrrrrr, honderd jaar later was Groot-Brittannië de grootste zeemacht ter wereld en kreeg kapitein James Cook(foto)de opdracht van de Admiraliteit van Engeland een groot gedeelte van het nieuwe land te claimen.

** Op 29 april 1770 zeilde Cook met zijn schip Endeavour de Botany Bay binnen, in het huidige Sydney.

* Het nieuwe gebied had gelijkenissen met Wales en werd door Cook “New South Wales” genoemd. Plantkundige Joseph Banks was meegevaren met de Endeavour, en werd enthousiast over de aangetroffen flora en fauna en over het binnenland. Volgens hem was dit nieuwe land zeer geschikt om te koloniseren.

** Niet veel later , nog in 1770 zette Cook ook voet aan wal op het deel van Australië dat nu Queensland is. Toen Cook en zijn bemanning hier aan land kwamen, zagen ze sporen van aboriginals, de lokale Gooreng Gooreng-stam.

** Naar schatting stamt een derde van de huidige Australische bevolking af van Britse criminelen die in de achttiende eeuw naar Australië werden verbannen. Gewoon omdat de gevangenissen in Engeland overvol zaten. Velen lieten zich niet pramen om hier een nieuw leven te starten.

** 18 jaar na Cook , in 1788 voer een eerste lading criminelen naar Botany Bay.  De meeste opvarenden hadden maar een kleine straf op hun naam staan. Andere criminelen, zoals tegenstanders van de koning van Groot-Brittannië, werden ook weggestuurd naar Australië, samen met de boeven die nog veel grotere misdaden hadden gepleegd. In Brittannië kon je zelfs de doodstraf vermijden door te verhuizen naar Australië. De strafkolonie werd verder aangevuld met schepen vol echte kolonisten.

** Rond 1800 heerste er ontzettend veel armoede in de opkomende steden van Groot-Brittannië, wat weer leidde tot talloze hongerige mensen die broden gingen stelen op de markt. De gevangenissen raakten overvol. De oplossing? Op een schip naar Australië zetten!

***  Veel gevangenen bleven in Australië wonen nadat ze hun straftijd hadden uitgezeten. Het bleek toch een erg mooi en vruchtbaar kustland te zijn. Jaren later hoorden men in Engeland fantastische verhalen over het verre Australië. En zo verhuisden er ook weer kolonisten … uit vrije wil.

de eerste auto ooit

Carl Friedrich Benz (1844-1929) werd op 25 november 1844 in Karlsruhe geboren. Hij studeerde aan de technische school in Karlsruhe. In 1883 richtte hij in Mannheim een fabriek op voor de productie van industriële machines.

* Benz ontwikkelde verschillende tweetaktmotoren. Later ook een wagen met een watergekoelde viertaktmotor. Carl Friedrich was overal de eerste. Hij verzamelde een mooie collectie patenten.

** Met zijn driewieler, de eerste auto ooit, maakte hij in 1885 een eerste tochtje. Op 29 januari 1886 , vandaag ‘nog maar’ 137 jaar geleden, kreeg hij weer een patent meer voor zijn uitvinding.

* Zes maanden later introduceerde Benz zijn eerste voertuig met benzinemotor.

* Nog twee jaar later reed zijn echtgenote Bertha Benz met de Benz Patent Motorwagen van Mannheim naar Pforzheim, een tocht van ongeveer 100 kilometer.

Driewieler met verbrandingsmotor

* Van de driewieler met een vermogen van 0,75 pk bouwde de firma in Mannheim een kleine serie. Die driewieler werd ook in het buitenland aan de man gebracht. Het voertuig kon een (waanzinnige) snelheid van 16 kilometer per uur ontwikkelen (vergelijkbaar met een snel gehandicaptenkarretje van nu).

* Voor de driewieler ontwikkelde Carl Benz het differentieel, de riemaandrijving en de autoband. De door Benz gebouwde eerste auto bevindt zich in een (foto) Münchens museum.

* Carl Benz kreeg in 1905 ruzie met zijn aandeelhouders en vertrok uit het bedrijf. Hij richtte ‘Benz und Söhne ‘ op. En jawel, dit bedrijf werd na het vertrek van Carl Benz in 1906 effectief voortgezet door zijn zonen. Het bedrijf werd een toeleverancier van Mercedes-Benz. Carl Benz overleed op 4 april 1929 in Ladenburg. Hij werd 84.

* In de volgende jaren ontstond de autofabriek die vele modellen voortbracht en aan veel mensen werk bood.

* Mercedes Benz is nog altijd een merknaam die vertrouwen inboezemt. Zelfs in het elektrische tijdvak. Om van de F1 nog maar te zwijgen.    (bewerkte tekst van Ruud van Capelleveen)

catastrofale ramp met ruimteveer

*** De Challenger was het tweede ruimteveer dat door de Verenigde Staten in de ruimte werd gebracht. Op 4 april 1983 maakte dit veer zijn eerste ruimtevlucht tijdens de STS-6 missie.

* In totaal werd het Amerikaanse ruimteveer Challenger tienmaal gelanceerd maar … de laatste lancering op 28 januari 1986 eindigde in een echte catastrofe omdat het veer 73 seconden na zijn vertrek uit elkaar spatte.

* Bij dit tragische ongeval kwamen alle zeven astronauten om het leven waaronder de 37-jarige onderwijzeres en publiekslieveling Christa McAuliffe.

* De oorzaak van de ramp bleek achteraf niet enkel een technische oorsprong te hebben maar vooral een menselijke.Teveel personen namen verkeerde beslissingen.

* De druk om het ruimteveer toch te lanceren bleek groter dan ze uit te stellen. Het Amerikaanse Space Shuttle ruimteprogramma keek al aan tegen een grote achterstand.

De wereld keek mee

* Omdat zich voor het eerst ook een leerkracht onder de crewleden bevond, keken duizenden kinderen en andere mensen op televisie rechtstreeks naar de beelden van de lancering van het ruimteveer Challenger.

* NASA was er uiteindelijk in geslaagd om ruimtevaart opnieuw in de media te brengen en om mensen warm te maken voor techniek en wetenschap.

* De talrijk opgekomen nationale en internationale pers en familieleden van de zeven astronauten zagen van op het Kennedy Space Center uiteindelijk hoe het ruimteveer kort na de lancering uit elkaar spatte.

De ramp liet dan ook een enorm grote indruk achter op een hele generatie Amerikanen. Die sloeg over naar alle continenten. Internationale rouw als het ware.

* Veel mensen  herinneren zich vandaag nog steeds de woorden “Flight controllers here looking very carefully at the situation. Obviously a major malfunction. We have no downlink.” die werden uitgesproken door vluchtdirecteur Jay Greene vanuit het vluchtleidingscentrum.

  • (met dank aan -Vandaag in de geschiedenis-)

AbsoluteFigures.nl

Nieuwsbrief AbsoluteFigures.nl

27 januari in de geschiedenis

* Op 27 januari 1945 werden de gevangenen van concentratiekamp Auschwitz bevrijd door het Russische leger.

* De Duitse keizer Wilhelm II kwam op 27 januari 1859 met een tangverlossing in Potsdam ter wereld. Bij zijn geboorte werden enkele zenuwen in zijn schouder beschadigd.

* De zangeres Mahalia Jackson overleed op 27 januari 1972 in een ziekenhuis in Evergreen Park, Illinois.

* De schrijver John Updike overleed op 27 januari 2009 op 76-jarige leeftijd aan longkanker in Danvers, Massachusetts.

  • (met dank aan -Vandaag in de geschiedenis-)

voor bijna-tachtigers

Helden van onze late jeugd. In 1968 organiseerden de jongens van motorclub AMC Veerle in Westerlo een kleinkunstavond met de artiesten van toen. Boudewijn de Groot was de man van de avond, maar naast hem deden ook Wannes Van de Velde, Miel Cools, Elly Nieman e.a. Hugo Raspoet hun stinkende best om er een onvergetelijke avond van te maken. Waarin ze ook slaagden, want wij spreken er nog altijd van.

* Vandaag stuitte ik als bij toeval op Lennart Nijgh, de tekstdichter van Boudewijn en stille kracht op de achtergrond, die er ook bij was in Westerlo. Even later in datzelfde 1968 was er een tijdelijke breuk tussen beiden, maar in 1973 kwam er weer intensieve samenwerking op gang. Wat volgt vond ik op Wikipedia

Lennaert Herman Nijgh (Haarlem, 29 januari 1945 – aldaar, 28 november 2002) was een Nederlandse tekstdichter. Nijgh maakte vooral naam als tekstdichter voor de zanger Boudewijn de Groot.

* Nijgh bezocht het Coornhert Lyceum in Haarlem, samen met zijn jeugdvriend Boudewijn de Groot. Na twee jaar verliet Nijgh het gymnasium, hij werd er volgens eigen zeggen afgegooid. Hij bleef bevriend met De Groot.

* De doorbraak van Nijgh begon toen platenmaatschappij Philips de single Een meisje van 16 uitbracht, een bewerking van Charles Aznavours ballade Une enfant (de seize ans), gezongen door Boudewijn de Groot. Hij kreeg daarbij raad van Ernst van Altena, die werk van Jacques Brel vertaalde en als een soort mentor functioneerde.

* Dat De Groot in de jaren zestig kon uitgroeien tot protestzanger en troubadour van de flowerpower had hij mede te danken aan de teksten van Nijgh. Hun eerste hit was Een meisje van 16. De tweede, Welterusten, meneer de president, vestigde de naam van De Groot als protestzanger.

* De teksten die Nijgh schreef, ervoer De Groot eind jaren zestig als steeds minder passend bij zijn imago. Voordat het in 1968 tot een breuk kwam, maakten ze nog grote hits als Het Land van Maas en Waal (met als B-kant Testament) en Prikkebeen. In 1973 werd de samenwerking hervat met de lp Hoe sterk is de eenzame fietser. Het album werd een groot succes.

* Begin jaren negentig woonden Nijgh en De Groot enige tijd samen. De Groot trouwde in 1995 met Nijghs tweede echtgenote. Nijgh schreef ook voor de zoon van Boudewijn – Marcel de Groot (onlangs nog op Veerle-Heide) – liedteksten. Lennart, die moeite had met het leven, overleed op 28 november 2002, Haarlem, Nederland

GEDICHTENDAG

26 JANUARI IS HET GEDICHTENDAG

en daarom deden we een beroep op onze kenner LUDO HELSEN …

  Een van de grootste Zuid-Afrikaanse dichters uit onze generatie is Koos du Plessis .
Koos maakte van veel van zijn gedichten ook liedjes die door heel wat bekende zangers in het Afrikaans werden gezongen .

  Doep , zoals hij met een troetelnaam werd genoemd , is op jonge leeftijd verongelukt . ( geb 10 mei 45 – overl 14 januari 84 ).
Een aantal van zijn gedichten zijn eerder filosofisch , sommige zelfs een beetje zwaarmoedig .
Omwille van deze week van de poëzie 2023 heb ik er een “trachten “ te vertalen . Dat is gemakkelijk maar moeilijk tegelijk. Het heet …

KINDEREN VAN DE WIND

Ik ken een zeer oud liedje
van ‘s levens wel en wee,
van lang vergane schepen
In de kelders van de zee.

De woorden zijn vergeten ,
Of werden kindertaal
als vaag onthouden stukjes
uit een heel erg oud verhaal…

Van zwervers zonder richting ,
van zoekers ziende blind ,
En eigenlijk was alles maar
kinderen van de wind .

Gezichten , dromen , namen ,
zijn door de wind verwaaid ,
en waarheen al die woorden zijn?
Die zijn mee weggedraaid!

Zwervers zonder richting ,
Zoekers ziende blind ….
Want eigenlijk was alles maar
beelden in de wind!

zelfbediening …

  • ROOD INTOETSEN en een WAAIER ITEMS valt bij je binnen
  • Met dank aan Wikipedia
  • 26 januariop het eerste gezicht niet bepaald een dag van grote of grootse dingen. Maar de speurder in mij werd toch een beetje beloond voor zijn ijver … Lees even mee…en druk op rood voor meer info.
  •  Algemeen
  • Kopje criminaliteit Criminaliteit en veiligheid
    • 2013 – Een Egyptische rechtbank veroordeelde 21 beklaagden tot de dood. Zij stonden terecht  voor hun rol in de Port Said-stadionramp, waarbij in februari 2012 74 mensen om het leven kwamen.
    • De uitspraak leidde tot rellen in de havenstad Port Said, waarbij 31 doden vallen.
  • Kopje economie Economie
    • 2010 – Het Nederlandse bedrijf Spyker neemt de failliete Zweedse autofabriek Saab over van het noodlijdende Amerikaanse concern General Motors.

Een ‘versken’ van GUY VERELLEN

.
“Zoude gij da kunne gelooven,
Da ge mee het zellefste zicht..
gelak onze Lieven Hiejer hier booven.
Da welle…. dan pas te goei koste zien.
Hoe kleyn…. da welle eigelijk wel zijn…. misschien.
.
Dan zouden welle misschiens beseffe
Da welle… hier mor zeyn veur effe.
Peinst ervan wat da ge wilt…….
Mor wijd…. zitte kik doar volgens mij …nie neffe.”
.
Da besef…das misschiens,
nog nie direct…. veur vandoag of morgen.
Mor moest het koomen,…
We zoude misschien….mekandere wa liever zien ….
O misschiens…toch wa beeter veur mekandere beginne zorgen.”
.
In feite zijn welle menschen…..
mor zoewen kleyn weezen.
De weereld zou beeter af zijn,
as we wa minder zouden proaten,
en misschiens …..wa beeter gedachten koste leezen.
.
Veur diejen korten tijd hier oep aard
Ge vroagt uw eigen af…..Wa zenne kik hier verlooren.
Het eenigste zinvolle,..da ge doar over kunt zeggen.
Awel…..’Ik zijne kik hier gebooren.”
.
.
Da dorpken,….
Da in feite nie meer …
dan een hoopken …..oude huizen is.
Is ieverans zoewe specioal,
Gewoon omdat da …..’mijn’… dorpken is.
.
Da kleyn dorpken….
Nie meer ….dan ne scheet rond de kerk,
Woar da ge zoewe geere zijt,
Ge zou beginne peinzen….
Das onzen Lieven Hiejer z’n werk.
.
Da oud dorpken,
da welle geduurig oan,
zitten te verbouwen ….en te veranderen
Schoonder dan die steenen, …
Is da nie….den deugd die welle hemme oan mekandere.
.
Onzen Lieven Hiejer,
Ik zou kik er een verske over kunne schrijven,
Loat dan onnoozel dorpken,
nog moar efkes…….’mijn’ ….dorpken blijven.
.
.
Da dorpken,…..mee zijnen aave meulen,
diene kik nog geweeten hem… as kind.
Is verdweenen,….
En zijn wieken…….
droaien al langhk niemeer…mee de wind.
.
Da kleyn dorpken,….mee z’n route en zijnen tram,
en zijnen aaven weg ……in kassei.
Da dorpken….da bleft toch nog altij ieverans,….
dat dorpken van mij.
.
Da dorpken,…..woar ge as kleine snotter,
noar’t school goengk in den wijngaard bij de nonnen.
Woar ge zoewe dikkels mee d errebollen zijt verloren …
en zelden woart gewonnen.
Woaroem zijn welle feitelijk…..mee da veranderen begonnen.
.
Da dorpken,…woar ge as kind,
zoewe geere woart.
Da dis zoewe …..veranderd,
da ge’t bekanst ….nie meer vindt oep de koart.
.
Da dorpken,…. waarbij da ge stillekes oan beseft.
dat den ouden tijd is heen gegoan,….
En den nieven al is gekoomen.
Ik beleeve nog altij deugd….
Zoewe langhk…da’k over vroeger begin te droomen.
.
Da oud dorpken,…..
da nie is kunne blaaven,
Mor woar da’k zonder veul moeite,
een versken …kan over schraaven,
Goane kik toch prombeere….
van zoewe langhk meugelijk…in m’n gedachten te haave.”
1 2 3 6