De echte macht in dit land.

Op het televisienieuws gisteren werd het nog eens duidelijk gemaakt wie de echte macht heeft in dit land , of toch zeker in dit land boven de taalgrens .

Na beelden over de mislukking van Bart De Wever , die door omstandigheden in een situatie kwam waar hij niet kon lukken , waren er beelden over de vorming van een Vlaamse regering met minister Diependaele aan het

“Grote” woord. Hij verzekerde ons dat de Vlaamse regering er spoedig zou zijn en noemde twee onderwerpen op waar ze het gingen over hebben : de fusies van gemeenten en de afschaffing van de provincies !

Twee zaken die blijkbaar belangrijk waren , maar waarover geen enkele partij tijdens de verkiezingscampagne iets had gezegd!!.Geen woord!

Handig was het verzwegen om er nu , na de verkiezingen ,mee voor de dag te komen ! Wanneer er voor mensen iets belangrijks is , dan is het wel wat er met HUN gemeente, met HUN gemeenschap gaat gebeuren ???

Wanneer de Vlaamse regering en het Vlaamse parlement daarmee bezig gaat zijn , had het best WEL een thema moeten zijn bij de verkiezing van een nieuw Vlaams parlement!

Waarom is dat niet,gebeurd???

De verklaring is eenvoudig.

Wanneer de rook van het verkiezingsbuskruit in de lucht is opgegaan , komt er wel een ander soort beleidsmens voor de dag , een mens waarvoor de gemeenschap nooit heeft mogen kiezen ……de hoge ambtenaar…..en die gaat van dan af het beleid bepalen !

Die gaat bepalen dat er te veel gemeenten zijn waarmee zij last hebben …en dat de provincies die ook aan het algemeen beleid wensen mee te werken. , eerder pottenkijkers zijn waar ze van af willen!

Zij zijn de echte macht van Vlaanderen .

Klaag ik dat aan?

Neen , ik stel nu alleen maar vast ….als burger van dit deel van het land.

Het is nu aan de pas gekozen volksvertegenwoordigers om daar mee om te gaan……

Zijn zij voorlopers of gedweee volgelingen .

Om dat te weten zullen wij niet erg lang moeten wachten.

L.V.

Vergeleken met de nationale verkiezingen van 5 jaar geleden zijn wij jullie nog EEN overzicht schuldig

Geachte lezers ,

Vergeleken met de nationale verkiezingen van 5 jaar geleden zijn wij jullie nog EEN overzicht schuldig .Toen hebben wij inderdaad ook het aantal stemmen meegedeeld die kandidaten van Laakdal in de eigen gemeente hadden gehaald.

Het aantal kiezers in de gemeente is 13164 , 6524 mannen en 6640 vrouwen .

  • Benny Smets haalde er 401 stemmen .
  • Tine Gielis 1360
  • Katrien Maesschalk 83
  • Chiel Peeters als opvolger 469.

Ook was het na commentaren van de partijvoorzitters niet altijd duidelijk wie er nu vergeleken met de verliezingennervoor gewonnen had en wie verloren .

Daarom zetten wij dat nog eens op een rijtje , gebaseerd op de nationale parlementsverkiezing .

  • NVA haalde 25,6 %  , winst van 0,1%
  • Vl Belang. 21,8 % winst van 3,2 %
  • Vooruit 13% winst 2,2 %
  • CD&V 12,8 % verlies van 1,4 %
  • Open VLD  8,8 % verlies v
  • PvdA 8,2 % winst van 2,5 %
  • Groen 7,5 % verlies van 2,4 %

Dit waren ook de cijfers waarmee de partijvoorzitters geconfronteerd werden voor het eerste voorzittersdebat.  De leider van het debat was de politieke specialist van de VRT. Hij zette bij het begin van de debatten twee voorzitters even op hun plaats , die van CD&V die wou zeggen dat zijn partij eigenlijk gewonnen was , en die van PvdA die hun zeer groot verlies in Wallonië trachtte weg te moffelen.

  • 4 partijen waren er gewonnen en 3 waren er verloren.

Paus en universiteit Leuven

Het is geen toeval dat er deze dagen plots in sommige Vlaamse historische tijdschriften gewezen wordt op het bekende maar nu verbazingwekkende schrijven van rector Van Waeyenberg uit november 1936!!!!
Aan alle universiteiten waren  er voor het eerst inschrijvingen van meisjesstudenten , en hoe graag de KULeuven dat ook via zijn rector had tegengehouden of verboden …..dat ging blijkbaar niet meer….Ook in Leuven zouden er meisjesstudenten komen….

Daarom schreef de rector dan maar een brief daarover aan “bijna iedereen”  , een brief die nu bij het pausbezoek weer bovengehaald wordt  ,  nu de houding van de kerk tegenover vrouwen en het priesterambt nog steeds  helemaal niet opgelost is!!!
De rector drukt de studenten (mannelijk) op het hart dat zij in Leuven zijn om te studeren en dat zij de raad moeten volgen van hun college professoren en hun leven moeten laten leiden door 3 grote deugden , studieijver , soberheid en “kuischheid”.Zo lang de jongens aan de colleges waren was het grote gevaar dezer tijden , namelijk de VROUW ( in hoofdletters) voor hen een gesloten boek  .
Aan de universiteit gekomen staan zij alleen tegenover dit gevaar….

 

De meisjesstudenten komen hier aan de universiteit te staan te midden van een vreemde , ja vijandelijke wereld .Daarom zeg ik tot hen  :” weest indachtig de parabel der wijze en dwaze maagden en zorgt ervoor dat uw olielamp steeds blijft branden .

En dan somt de rector de verboden op: het is ten strengste verboden dat  studenten en meisjesstudenten samen op straat wandelen , met elkaar andere dan wetenschappelijke gesprekken voeren , en ook dan moeten de gesprekken tot een minimum herleid worden . De meisjesstudenten zijn verplicht steeds zedig gekleed te zijn , liefst donkere kleuren. Korte mouwen zijn ten strengste verboden , evenals decolleté , geverfde lippen , gepoederde wangen en gepolierde nagels , want alle uiterlijk schoon is verderfelijk voor den Heer.

De meisjesstudenten moeten steeds met twee over straat te gaan , de kortste weg te nemen .Onnoodig te herhalen dat het nooit mag gebeuren dat zij met studenten naar de cursus gaan of dezelfde verlaten.

De meisjesstudenten zullen vooraan zitten .Zij zullen door hun houding , hun naarstigheid en stilzwijgendheid hun aanwezigheid doen vergeten aan de studenten , voor wie zij geen afleiding mogen betekenen in het ijverig volgen van de geleerde woorden der heeren professoren …..

En zo gaat het nog twee paragrafen verder…..om te eindigen met de wens :

Indien deze schikkingen met tucht en liefde gevolgd worden, dan zullen wij gelukkig zijn het onze er hebben toe bijgedragen  om te komen aan onze geliefde Alma Mater tot de strenge , scherpe en weldoende scheiding der geslachten .

 

Wanneer je dit nu leest….kun je niet meer geloven …dat die man nog rector was toen mijn generatie in het begin van de zestiger jaren aan die universiteit opdaagde. De oorlog had dan al wel wat plooien anders gestreken maar van Mgr Van Waeyenberg waren wij toch een beetje bang .