Onze nieuwe gemeenteraad

Een aantal lezers vragen ons een overzicht te geven van de nieuwe gemeenteraad .We gaan graag op die vraag in.

De verkozen raadsleden hebben wij hier gerangschikt per partij zoals zij ook officieel verkozen zijn. Ook de persoonlijke voorkeurstemmen van de verkozenen zijn vermeld .

Uiteraard hebben bij de verkiezing ook de kopstemmen van de lijst een rol gespeeld , vandaar dat sommige niet verkozenen zullen zeggen :”er zijn mensen verkozen met minder stemmen dan ik”.De reden daarvoor zijn de kopstemmen , officieel gezegd de “lijststemmen “.

Hier volgen dan de namen…..

Kartel CD&V-NVA:

1Tine Gielis 2362    2 Chiel Peeters 825    3 Niels Vermeulen 625   4 Hanne Lintermans538 5 Stein Voet 524  6 Gerda Broeckx 509  7 Bob Nysmans 508  8 Raf Moons 457                   9 Virgini Flammini 431  10 Jeroen Helsen 412  11 Annelies Van Sweevelt                          12 Ils Van Hove 380  en 13 Kurt De Groot 366.

 

ProLaakdal:

1 Frank Sels 1736  2 Benny Smets 935  3 Jurgen Mensch 811  4 Kristof Daems 616          5 Bart Baumans 561  6 Evelyn Thys 525   7 An Dierckx 525  8 Hanne Ghoos 490.

 

Vlaams Belang :

1 Rene Rits 380   2 Maria Oeyen 236    3 Kris Helsen 202

 

STEM – GROEN  :

1 Katrien Masschalck 339

Dat zijn ze allemaal .Proficiat ! Mogen zij allen hun best doen voor het welzijn van Laakdal.

 

 

Wie is de winnaar? Een overweging bij het opstaan de dag na de verkiezing….

Vannacht lag ik  even glimlachend te denken……het kartel …..13 mensen verkozen …..een nipte meerderheid maar toch een meerderheid….. en een beetje later dacht ik  “hoeveel verkozenen zijn dat meer dan vorige keer ??? …..en dan ben ik opgestaan om te gaan kijken …… CD&V had toen 8 verkozenen ……en NVA had er 5 ! Oei , dat is samen ook  dertien. Wij hebben dus als groep geen enkele zetel bijgewonnen….. Wij hadden er samen 13 en wij hebben er samen nog 13 , geen minder maar ook geen meer.

Bij nader toezien was het getal niet veranderd , maar wat wel veranderde is de inhoud van die 13. Vorige legislatuur  8 en 5…….nu 11 en 2 .

Het kartel stuurt 11 CD&V’ers naar de gemeenteraad en 2 NVA’ers . Die twee worden dan nog allebei schepen zodat er geen NVA- raadsleden over zijn. In feite verdwijnt de NVA uit de gemeenteraad en dit na tientallen jaren….waarschijnlijk door een aantal gevolgen van de kartelsituatie .

Tot hier deze eerste overweging…..tenzij nog een welgemeende gelukwens aan ProLaakdal ,  de coalitiepartner tot nu toe , die op eigen kracht toch duidelijk met meer verkozenen naar de nieuwe gemeenteraad komt.

LV

 

 

Aan alle nieuw verkozen en opnieuw verkozen leden van de Laakdalse gemeenteraad……

……biedt de Gazet van Laakdal haar gelukwensen aan en spreekt ze de hoop uit dat alle leden van de raad en van  het nieuwe schepencollege zich maximaal zullen inzetten voor het welzijn van alle mensen van Laakdal…… en wij raden hen nog iets heel speciaals aan .

Gisteravond was er op de televisie een uitzending van de one-man-show van woordkunstenaar Michael Van Peel. Hij bracht ons op een humoristiche wijze tot het besef dat wij grotendeels geregeerd worden niet door mensen ,maar door ROBOTS!

Wanneer je bij de inhoud van die show even nadenkt moet je Van Peel gelijk geven .

Wie van jullie de show gisteren niet gezien heeft kan hem nog enkele dagen lang weer oproepen op je televisietoestel ,en aan  wie dat niet kan zouden wij toch aanbevelen die show eens te gaan bekijken wanneer hij in de culturele centra van de omgeving op het programma staat. Bestuurd worden door Robots geeft inderdaad gaan prettig gevoel …..

En jullie kunt ons daartegen beschutten…..

LV

sociale media…….. de dag van vandaag…..DE TEST

Al enkele dagen hadden wij de indruk dat de sociale media overspoeld worden door één en dezelfde activiteit. Daarom zijn wij vanmorgen de proef gaan doen.Wij hebben eens gekeken naar de sociale site bij uitstek :facebook. Nu weet ik wel dat de technologie achter facebook er  subtiel voor zorgt dat de juiste publiciteit bij de juiste mensen komt. Dat zal hier ook wel een rol gespeeld hebben ..

Het begon goed met Kopecky die naast de wereldtitel koersen op gravel had gegrepen , maar daarna werd ene Koen Dierckx uit Geel aanbevolen , lid van het team Marlon. NVA Laakdal volgde met een aanbeveling voor Paul Jacobs , dan een Maaike Bradt, Tine Gielis in Kinderclub t Kakelnest , daarna een andere “gewone” reclame. Dan het Nieuwsblad met de Grote Stedenpeiling en de foto van Conner R. Daarna iets over voetbal ,dadelijk gevolgd door Kristof Welters , een reclame voor Thuis en voor Diest Uw Stad. Daarop volgde CD&V Dessel en nog eens Maaike Bradt.Daarna Benjamin Dalle gevolgd door een reclame voor een munt van Paus Franciscus en voor Benny Smets en Klein Vorst , Mia Moortgat uit Aartselaar .Dan komt er een algemene reclame voor het Vlaamse Belang en voor Mil Haemhouts wie het ook moge zijn , we lezen verder Frank Sels toegejuicht door Stal De Heide , Werd Kennes met Ria Derboven , Kathleen Helsen met de dag van de leerkracht , ProLaakdal met hun toekomstvisie op de Vloed…..om te eindigen op de Standaard Uitgeverij….

Het besluit is dat de sociale media deze dagen OVERSTELPT worden door reclame voor zondag ….maar wees gerust ……daarna is dit gedaan …..en wordt de reclame weer normaal ..het gaat voorbij en je moet er geen enkele inspanning voor doen. Het trekt voorbij zoals elk onweer voorbij trekt .Hopelijk heeft deze reclame al de geciteerde mensen geholpen .

Geniet toch van het komende weekend . De wereld zal dan niet veranderen.

LV

De wet op de privacy…….ongelooflijk maar waar…….

Een paar dagen geleden hebben wij het nog eens gehad over de eigenaardige interpretatie van die wet door de overheid …..je weet wel ..toen ik jullie aanraadde je oude telefoongidsen goed te bewaren…..

Gisteravond was er in een van de nieuwsen nog een merkwaardig voorbeeld over de interpretatie van deze wet!

In een winkel stapte een man naar de dame aan de kassa en haalde dan een lang mes boven waarmee hij die dame bedreigde. De bedoeling was duidelijk :geld uit die kassa roven . De overval mislukte dank zij de koelbloedigheid van de kassierster en wat meer is , de dader werd in zijn gezicht gefilmd door de vaste beschermcamera nabij de kassa.

De overvaller , die nog op vrije voeten loopt , werd in zijn gezicht gefilmd en van het hele gebeuren is er een opname gemaakt. Toen de winkeleigenaar die opname op het net wou zetten in de hoop dat de overvaller zou herkend worden..mocht dat niet omwille van de wet op de privacy………eigenaardig toch ….in een land dat vol camera’s hangt…..

De maximaal 12 voornaamste beleidspunten voor de verkiezing van een Gemeenteraad :Vlaams Belang

Op de valreep heeft het Vlaams Belang gereageerd op onze vraag .Ook dank daarvoor .Op het ogenblik dat hun punten binnenkwamen was onze redactie gesloten.Wij hebben dan laten weten dat we hun voornaamste beleidspunten voor de volgende gemeentelijke legislatuurperiode vandaag zouden  toevoegen . Hier volgen ze ;

1.Veiligheid verhogen

2.Toegang tot dienstverlening moet soepeler

3.Verminderen van gemeentebelastingen .

4.Lokale handelaars steunen en promoten

5.Sociaal welzijn van onze inwoners

6.Beter onderhoud van onze wegen , fietspaden en wandelroutes

7.Zwerfvuil en sluikstorten aanpakken

8.Een open beleid voeren

9.Inspraak van onze inwoners door middel van een volksraadpleging

10.Steun aan onze boeren en aanverwanten

11.beschermen van onze waarden  , normen en cultureel erfgoed

12.Een halt toeroepen aan de absurde green-deal regeltjes die het leven onbetaalbaar maken

 

De max 12 programmapunten voor de gemeenteraadsverkiezingen Stem!PLUS GROEN

-Burgerparticipatie  : Luisteren naar de burger. Hem of haar erbij betrekken .Dat kan gedaan worden via Burgerfora , een representatieve groep inwoners . Dat kan gebeuren bvb bij herinrichting van een dorpskern , over een eventuele fusie , enz…Daarnaast ook bestaande adviesraden meerkracht en stem geven. En waarom niet denken aan wijkraden met in bepaalde gevallen wijkbudgetten…

-Flexibele dienstverlening : de politiek is er ten dienste van de burger en dat begint met een toegankelijk gemeentehuis .Op afspraak is goed , maar je moet tenminste 1 maal per week vrij kunnen langskomen met eender welke vraag.Vooral avonduren zijn zeer gegeerd.Meer dan 5 dagen moeten wachten op een afspraak mag niet meer. Wij willen ook een gemeentelijke communicatie-app om zeer dicht met de burgers te kunnen communiceren.Ook ijveren wij voor een seniorenloket , voor betere communicatie met oudere inwoners.

-Het containerpark gebruiksvriendelijker maken . Containers in de grond zou beter zijn dan het gesleur met grof vuil de trapjes op.

-Verenigingen versterken :door meer financiele middelen , maar ook door het subsidiereglement voor sport en cultuur te herwerken.Wij zouden ook vraag en aanbod tussen burgers en verenigingen beter op elkaar willen afstemmen

-Sterk sociaal beleid :wij ijveren voor een sociaal huis in Laakdal dat de instapdrempel voor het OCMW moet verlagen . Eventueel ook met een sociale kruidenier voor de mensen die dit nodig hebben . Ook zou voedselbedeling tweemaal per maand moeten plaatsvinden ,en tenslotte zou er een menselijke en onderbouwde begeleiding en organisatie moeten zijn voor noodopvang en asielzoekers.

-betaalbaar klimaatbeleid :er is een stevige inhaalbeweging nodig om de doelstellingen te bereiken die Laakdal beloofde volgens Kempen 2030. Er zou ook advies moeten gegeven worden aan burgers ivm subsidies voor klimaat-, en energiezuinige ingrepen . Zorgen voor klimaatvriendelijke speelpleinen en klimaatbomen.

-Bruisende dorpskernen : dorpskernen die groen , gezellig en veilig zijn. Fiets- en voetpaden moeten beter onderhouden worden  en er moet een evaluatie gemaakt worden van de huidige fietsstraten.

-Verkeersveiligheid :een mobiliteitsstudie voor elke dorpskern en schoolomgeving , sluipverkeer moet worden aangepakt door uitbreiding van zones voor plaatselijk verkeer en dat met strenge handhaving  vb Lakstraat , Bergomseweg , Veldstraat.. Meer oog ook voor rolstoelgebruikers .

– een financieel gezond beleid . De grondlasten mogen niet verhogen .Integendeel , er is zelfs ruimte om die te verlagen.Verder geen prestigeprojecten meer,  zoals Capellebeemden , die in de praktijk onbruikbaar zijn en hun doel niet realiseren . Tenslotte ook een duurzaam personeelsbeleid  om op lange termijn gemeentelijke  dienstverlening te kunnen realiseren.

De 12 programmapunten voor de gemeenteraadsverkiezingen per partij ProLaakdal

het programma van ProLaakdal is gebaseerd op 3 speerpunten :overal veilig , financieel slim en samen sterk.

Daaruit haalden zij volgende concrete punten ;

-Fietspadendossiers :centrum Veerle , Lakstraat , Stwg Oosterlo , Nieuwe baan , Averboodse baan . Nieuw fietspad tussen Veerle en Eindhout .Vernieuwing fietspad tussen Groot- en Klein-Vorst.Het aanbieden van busvervoer voor onze inwoners met tienrittenkaartvan 1 euro per rit (iedereen mobiel binnen onze gemeente).Veilige fietsoversteken Veldstraat -Nieuwe baan  en Hulstsestaat Haanven;

-Rioleringswerken :Bennekensstraat , Eikenstraat  , Veldstraat ,Berthoutstraat , De Heuvels , beter onderhoud van grachten en bermen.

-Aanpakken van ventweg Grote Steenweg in Varendonk en ombouwen tot leefbare dorpsstraat met met aanplanting van groen , zone 30 en aanleg van speelterreintje .

-uitbouw van recreatiesite De Vloed  en Eindhout -Kapelleberg

-Bouw skatepark , mobiel jeugdhuis , investeren in veilig en duurzaam KLJ gebouw , ,oprichting tienerraad en fietsbieb.

-Gratis gezonde maaltijd per week in de scholen  en aanpak van menstuatiearmoede en indexeren van mantelzorgpremie

-uitbouw toerisme  (kayak , suppen) op Grote Laak en Nete.

-Het aanpakken van heilige huisjes door kerken slim te herbestemmen  i f v verenigingsleven.

-het blijven gaan voor de komst van buurtwinkel Okay.

-het organiseren van 1 zomer – , lente- , winter- en herfstpodium per deelgemeente per jaar  gekoppeld aan Vejelse Metten , kerstvuur….

-opstarten van het masterplan Vinea

-Het niet verhogen van de belastingen en het weigeren van een fusie met Geel.

De maximum 12 voornaamste programmapunten per partij CD&V NVA

CD&V – NVA

Jeugd :wij ondersteunen onze jeugdverenigingen en starten een intensieve jeugdwerking op door implementatie van ontmoetingsplaatsen in elke deelgemeente , die voorzien worden van Wifi.

Vinea-site: de pastorij wordt gerestaureerd en de achterkant van de vineasite wordt omgetoverd tot een groene long die dienst doet als kunst- en evenementenplein;

senioren :wij zetten in op het zo lang mogelijk zelfstandig houden van onze senioren en ontwikkelen een zitbankenplan in elke deelgemeente,

Administratieve vereenvoudiging en digitalisering:wij vormen de bib om tot kenniscentrum voor IT-ondersteuning om iedereen mee te  krijgen met de digitalisering en stellen computers , internettoegang en technologische hulpmiddelen ter beschikking.

Mobiliteit : wij zetten in op veilige fiets- en wandelpaden.Zone 30 wordt enkel ingevoerd op plaatsen waar ze de veiligheid verhogen , ze worden niet aangewend als verdienmodel.

Landbouw: wij ondersteunen onze boeren en zetten in op de promotie van lokale producten en ambachten.

Milieu : Wij blijven aandringen op een efficient onderhoud van de waterlopen door de hogere overheden.

onderwijs :wij investeren in schoolinfrastructuur en bevorderen innovatie en vernieuwing in het onderwijs.

Verenigingen : wij ondersteunen verenigingen en kopen een mobiele toiletwagen aan , tevens toegankelijk voor personen met een beperking , om ter beschikking te stellen van de uitleendienst .

Sport :Wij starten een studie op naar de mogelijkheid om alle voetbalinfrastructuur samen te brengen op één centrale locatie in de Kerkstraat  (site vroegere gemeentehuis)

Bermbeheer :wij ijveren voor een aanpassing van het bermbeheerplan waardoor tussentijdse maaibeurten ingepland kunnen worden .

Erfgoed : wij dragen zorg voor ons erfgoed en laten inwoners kennis maken met het lokale erfgoed door activiteiten te organiseren .

 

nog twee dagen En nog een hele week …..en dan zijn ze er weer : de gemeenteraadsverkiezingen….

je merkt dat reeds een tijdje aan het straatbeeld en in je brievenbus. En toch vragen vele Laakdallenaren ons : hoeveel lijsten zijn er nu ingediend ?

En wanneer wij dan antwoorden : 5 …… dan krijgen we een twijfelende tweede vraag : “vijf ? toch geen vijf zeker????”

Drie lijsten met elk 25 kandidaten  , dus drie volledige lijsten .

Daarnaast nog een lijst met minder dan 25 kandidaten  , maar toch wel een behoorlijk aantal , en tenslotte nog een eenmanslijst,dus  met een persoon er op.

Met de vier grote lijsten hebben wij contact opgenomen en daarover gaan wij het verder hebben vandaag en de volgende week ,en dit met de bedoeling onze lezers wat meer vergelijkende informatie te geven . Als eerste punt hebben wij gevraagd ons de 12 voornaamste beleidspunten van hun partij in verband met het toekomstige gemeentebestuur even bondig toe te lichten.

CD&V – NVA            ProLaakdal         en    STEM! PLUS GROEN

hebben dit gedaan . Vlaams Belang heeft niet gereageerd . Wij vermoeden dat zij  geen plaatselijk aanknopingspunt in deze gemeente hebben.

En nu aan het werk ….

LV

 

1 2